onsdag 20 juni 2012

Choklad & hallon...

... denna smakkombo är oslagbar.
 Jag vet att det egentligen är jordgubbar som hör midsommar till, men varför inte prova något nytt...

Brownietårta med hallonmousse á la Lena kommer här.

Browniebotten
120 mörk choklad
100 g smör/margarin
2 ½ dl socker
2 ägg
1½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl mjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret i ett vattenbad.
Ta från värmen.
Tillsätt sockret och rör tills det är jämt fördelat.
Tillsätt äggen, ett i taget,  och rör om.
Vänd ner mjölet tillsammans med vaniljsocker och salt.
Smörj en form med löstagbar kant och lägg bakplåtspapper i botten.
Häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna.


Hallonmousse
1 paket frysta, tinade hallon (250g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.
Passera genom en finmaskig sil.
Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker.
Ta från värmen.
Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig.
Vänd ner grädden i hallonpurén/gelén då den börjat stelna något (den ska ändå vara lite rinnig).
Bred hallonmoussen över den avsvalnade browniebotten (låt formens kant sitta kvar).
Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.

Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

Jag kan inte uttala mig om hur den smakar, än - min tårta står just nu på kylning...Smeten och hallonmoussen smakade gott i alla fall.

Kvällarna har blivit senare och senare här i familjen. Det märks att barnen har sommarlov och de är inte alls trötta som mamman & pappan, den stora sonen sover borta var och varannan kväll. Tiden då vi hade vuxentid då barnen somnat för natten är sedan länge förbi, tidiga morgnar är vad som gäller om man vill åt egen tid...
Nu är det i alla fall en mamma som börjar bli pömsig och ska fixa till för ny jobbdag i morgon.

Tjingeling
L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar